Teisininko komentaras: VDAI - už duomenų paviešinimą kalta ne tik įmonė, bet ir jos darbuotojas

Teisininko komentaras: VDAI - už duomenų paviešinimą kalta ne tik įmonė, bet ir jos darbuotojas

2023-09-11 VDAI sprendimu Grožio paslaugų įmonei skirta 6000 Eurų bauda už paciento nuotraukų paviešinimą, taip pat įmonės darbuotojui - Gydytojui buvo skirta 840 Eurų bauda už paciento nuotraukų pasidalinimą asmeninėje Instagram paskyroje.

Teisininko komentaras:

Pirmiausia, įmonė pradėjusi tvarkyti asmes duomenis (šiuo atveju nuotraukas) netinkamai pasirėmė kitu (nei sutikimo gavimu) duomenų tvarkymo pagrindu ir to nepagrindė. Antra, sutikimas buvo duotas žodžiu ir su kliento abejonėmis, t. y. jis abejojo, ar taip greitai reikia kelti jo operacijos rezultatus. Tai rodo, kad sutikimas nebuvo duotas atsižvelgiant į esminius BDAR principus (duotas laisva valia; konkretus; pagrįstas informacija; nedviprasmiškas). Šiuo atveju sutikimas buvo dviprasmiškas, nekonkretus. Sunku abejoti, kad prisidėjo ir tai, kad jis nebuvo niekaip užfiksuotas, kaip žinia, geriausia, kai sutikimai yra duodami raštu.

Šiuo atveju išvengti šio ginčo būtų padėjęs tinkamai įformintas sutikimas, taip pat tikėtina galėjo užtekti ir gydytojo aiškesnio paaiškinimo pacientui, kaip ir kodėl nuotraukas norimą paviešinti bei aiškus kliento sutikimo gavimas arba leidimas pagalvoti jei jo nebūtų gavęs. Aiškiau apibrėžta asmens duomenų tvarkymo politiką pacientų nuotraukų viešinimo klausimu įmonės viduje taip pat galėjo padėti išvengti konflikto.



Susiję produktai