Kodėl laikytis ergonomikos principų darbe yra naudinga?

Kodėl laikytis ergonomikos principų darbe yra naudinga?

Laikytis ergonomikos principų darbe yra svarbu tiek darbuotojams, tiek ir darbdaviams, nes tai gali turėti tiesioginį poveikį produktivumui, sveikatai ir bendrai gerovei darbo vietoje.

Pateikiame keletą pagrindinių priežasčių, kodėl svarbu laikytis ergonomikos principų darbe:

  • Mažiau sužalojimų ir ligų rizika: Ergonomiškai suderinta darbo vieta ir darbo procesas sumažina darbuotojų sužalojimų ir ligų riziką, tokių kaip raumenų ir skeleto sistemos susirgimai, nuovargis, stresas ir kt.
  • Didelis produktyvumas: Ergonomiška darbo vieta gali padidinti darbuotojų produktyvumą, nes jie gali greičiau ir efektyviau dirbti, yra mažiau nuovargę ir mažiau linkę daryti klaidas.
  • Geriausia praktika: Laikantis ergonomikos principų, darbdaviai gali parodyti savo darbuotojams, kad rūpinasi jų gerove ir sveikata, o tai yra geriausios praktikos pavyzdys.
  • Didelis darbuotojų motyvavimas: Darbuotojai, kurie dirba ergonomiškoje darbo vietoje, yra dažniau patenkinti savo darbu ir linkę jį gerai atlikti, kadangi jie yra mažiau pavargę ir jaučiasi geriau.
  • Sumažinta atsarginių išlaidų: Laikantis ergonomikos principų, sumažėja darbuotojų sužalojimų ir ligų skaičius, taigi sumažėja ir su tuo susijęs atsarginių išlaidų ir prarastų darbo dienų skaičius.
  • Sutaupoma laiko ir pinigų: Laikantis ergonomikos principų, sumažėja klaidų ir atliekamų darbų pakartojimo skaičius, taigi sutaupoma laiko ir pinigų.

Šie pavyzdžiai pabrėžia, kaip svarbu laikytis ergonomikos principų darbe. Visi šie veiksniai yra susiję su darbuotojų sveikata ir gerove, taigi ergonomikos principai yra būtinas įrankis, kad būtų užtikrinta sėkminga ir produktyvi darbo vieta.

Kraunant krovinius rankomis laikantis ergonomikos principų, svarbu atkreipti dėmesį į kelis veiksnius:

  • Svoris ir dydis: Krovinių svoris ir dydis turi būti pritaikytas prie darbuotojo galimybių. Tai reiškia, kad krovinius reikia pasirinkti taip, kad jie būtų lengvi ir nereikalautų per didelio fizinio krūvio.

  • Laikymo būdas: Krovinius reikia laikyti taip, kad jie nebūtų per sunkūs ar per dideli, kad darbuotojas galėtų palaikyti gerą kūno poziciją.

  • Kelio kampas: Keliant krovinius, svarbu laikytis tinkamo kelio kampo, kuris padės išvengti nugaros, pečių ir rankų sužeidimų. Idealus kampas yra apie 45 laipsnių nuo kūno.

  • Pakavimo būdas: Krovinius reikia pakrauti taip, kad jie būtų pasiekiama atrodo lengvai ir neužkrautų per didelio fizinio krūvio.

  • Laikymo laikas: Svarbu vengti ilgo laikymo laiko, taip pat reikia reguliariai keisti kūno padėtį, kad būtų išvengta nuovargio ir sužalojimų.

  • Reikalingi pagalbiniai įrankiai: Jei krovinių svoris ar dydis yra per didelis, reikia naudoti specialius įrankius, kaip antai keltuvus, lentas ar dėklus.

Visi šie veiksniai yra labai svarbūs, kai kroviniai keliaujami rankomis. Laikantis ergonomikos principų, darbuotojai gali išvengti sužalojimų, sumažinti fizinę įtampą ir padidinti efektyvumą.

Svarbu prisiminti, kad nuo 2022 Gegužės 1 d. įsigalioja pakeitimas dėl krovinių kėlimo rankomis.

„Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ir Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2005 m liepos 15 d. įsakymo Nr. V-592/A1-210 „Dėl Ergonominių rizikos veiksnių tyrimo metodinių nurodymų patvirtinimo“ pakeitimo , 2021 m. rugpjūčio 25 d. Nr.A1-626/V-1933“

Turite klausimų - kreipkitės, mes mielai Jums padėsime!