Kodėl ir kam reikia tikrintis sveikatą vairuojant įmonės automobilį?

Kodėl ir kam reikia tikrintis sveikatą vairuojant įmonės automobilį?

Dabartinė išduota medicininė sveikatos pažyma A, AM, B kategorijai vairuotojo pažymėjimui galioja 10 metų, kai žmogaus amžius yra iki 55 metų. Tikrintis sveikatą dėl pažymos gyventojai nuo 56 iki 69 metų turi kas penkerius metus, 70–79 metų – kas dvejus metus ir nuo 80 metų – kasmet.

Vairuotojai profesionalai C ir D kategorijoms turi tikrintis sveikatą kas dvejus metus, o nuo 80 metų – kasmet (patikrų periodiškumo lentelė pridedama). Praėjus numatytam terminui, reikia vėl iš naujo atlikti sveikatos patikrą.

Tačiau Seimas priėmė Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas, kurios įsigalioja jau nuo 2024 metų sausio 1 d. Esminiai šių pataisų pakeitimai yra šie:

  • vairuotojo pažymėjimai išduodami ne ilgesniam kaip 10 metų laikotarpiui, o teisė vairuoti C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE kategorijų transporto priemones galioja ne ilgiau kaip 5 metus nuo vairuotojo pažymėjimo išdavimo dienos.
  • Nepasitikrinusių sveikatos Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytu periodiškumu vairuotojų turimi vairuotojo pažymėjimai vidaus reikalų ministro nustatyta tvarka skelbiami negaliojančiais. Pašalinus priežastis, lėmusias vairuotojo pažymėjimo paskelbimą negaliojančiu, vairuotojo pažymėjimas skelbiamas galiojančiu automatinėmis priemonėmis tai pažymint Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių vairuotojų registre.

 

Ką reikėtų žinoti prieš vairuotojų sveikatos patikrinimą?

Prieš atliekant vairuotojo sveikatos patikrinimą, visa asmens sveikatos istorija yra tikrinama e.sveikatos sistemoje. Jei sveikatos istorijoje nematoma rimtų ligų, per e.sveikatos sistemą yra išduodama vairuotojo sveikatos patikrinimo pažyma, kuri yra matoma Regitros sistemoje.

Kokius dokumentus reikia pateikti prieš vairuotojo sveikatos patikrinimą?

Prieš atliekant vairuotojo sveikatos patikrinimą reikia pateikti šiuos dokumentus:

  • vairuotojo garbės deklaraciją (pridedu 3 kalbomis);
  • vairuotojo pažymėjimo kopiją;
  • asmens tapatybės dokumento kopiją (jei vairuotojo pažymėjimas įgyjamas pirmą kartą);
  • jei asmuo turi leidimą gyventi lietuvoje (piliečiai atvykę iš Baltarusijo, Ukrainos, Rusijos), jo kopiją;
  • jei vairuotojas yra tolimųjų reisų vairuotojas – datą, kada jis artimiausiu metu bus Lietuvos teritorijoje, negalime tikrinti sveikatos ir duomenų pateikti per e. sveikatą, kai jis blaškosi po platųjį pasaulį.

 

Nenumatyti sveikatos patikrinimo atvejai ir įdomesni faktai

Asmenys, kurių amžius 65 metai ir daugiau, dėl sveikatos patikrinimo vairuotojo pažymai gauti, turi kreiptis pas savo bendrosios praktikos gydytoją.

Asmenys, kurie žino, kad turi sveikatos problemų (rimtos širdies ligos, onkologiniai susirgimai), tie kas dėl sveikatos problemų lankosi pas psichiatrus, dėl sveikatos patikrinimo vairuotojo pažymai gauti, turi kreiptis pas savo bendrosios praktikos gydytoją.

Vairuotojų sveikatos patikrinimų periodiškumas

Tikrinamieji: kandidatai ir vairuotojai

Tikrinimų periodiškumas

1. 1 grupės:

 

1.1. asmenys iki 55 metų

1 kartą per 10 metų

1.2. asmenys nuo 56 iki 69 metų

1 kartą per 5 metus

1.3. asmenys nuo 70 iki 79 metų

1 kartą per 2 metus

1.4. asmenys nuo 80 metų

kasmet

2. 2 grupės vairuotojai, dirbantys galimos profesinės rizikos sąlygomis (veikiami kenksmingų veiksnių)

1 kartą per 2 metus

2.1. automobilių ir vikšrinių kranų kranininkai

2.2. dirbantieji kitomis kenksmingomis sveikatai sąlygomis (triukšmas, vibracija, oro ir darbo aplinkos temperatūra, kiti veiksniai)

3. Vairuotojai, dirbantys didelės grėsmės žmonių sveikatai ir gyvybei sąlygomis:

 

3.1. automobilių, skirtų keleiviams vežti – autobusų, mikroautobusų, autofurgonų su krovininių automobilių važiuokle ir turinčių daugiau kaip aštuonias sėdimas vietas (be vairuotojo) vairuotojai;

 

3.2. automobilių, skirtų kroviniams vežti, šių transporto priemonių su priekabomis, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė kaip 750 kg, jų kategorijoms priskiriamų vilkikų vairuotojai;

 

3.3. B kategorijos transporto priemonių ir naudojantys vairuotojo pažymėjimą profesiniams tikslams (lengvieji taksi automobiliai, greitosios pagalbos automobiliai ir pan.) vairuotojai;

 

3.4. motorinių transporto priemonių (troleibusų – T) vairuotojai.

 

4. Traktorių ir savaeigių mašinų vairuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis.

1 kartą per 2 metus

 

 

5. Traktorių ir savaeigių mašinų vairuotojai, nenumatyti 4 punkte:

 

5.1. asmenys iki 59 metų amžiaus

1 kartą per 5 metus

5.2. asmenys nuo 60 iki 70 metų amžiaus

1 kartą per 2 metus

5.3. asmenys nuo 70 metų amžiaus

1 kartą per 1 metus



Susiję produktai